Skip to content

Lordre i la felicitat. Camins que no es poden separar.

En termes generals, les persones de les societats desenvolupades, amb accés als millors coneixements i continguts, no només no saben simplificar la seva vida, ni tampoc posar-la en ordre.

Sí, és cert. El concepte “felicitat” és diferent per a cadascú de nosaltres. Cada persona té objectius, ambicions, gustos, interessos i percepcions diferents que el porten cap a allò que ell/a entén com el seu “clímax” emocional de caràcter puntual i transitori.

El que també és innegable, és que com a éssers humans del segle XXI estem immersos en una societat on cada vegada hi ha més insatisfacció, i on el benestar personal s'associa a més desitjos, la majoria d'àmbit materialista.

És per això que, en aquest article, exposarem la relació de l'ordre amb la felicitat . Ordre en diferents entorns, tangible i no tangible. L?ordre provoca benestar, sens dubte. Benestar emocional, de sentir aquest alliberament que suposa arribar a casa i trobar-lo ordenat. El mateix amb lescriptori del nostre lloc de treball.

I la nostra ment? Sabem posar en ordre els nostres pensaments? Sabem identificar-los i gestionar-los correctament? I és que, més enllà del que ens diguin persones que fan, (i molt bé) la seva feina, com l' Ordenatriz o la Marie Kondo , cal saber gestionar-nos internament, autocarregar-nos i automotivar-nos.

Tot seguit definim tres tipologies d'ordre. Totes estan estrictament relacionades.

Ordre extern I (a casa)

La nostra casa, la nostra llar. Un lloc on convivim amb éssers estimats, on ens relaxem, reflexionem i on, en la majoria dels casos, prenem les decisions més importants de la nostra vida.

Cal disposar i tenir accés a tot allò que ens pugui satisfer una necessitat. Hi ha mètodes com l'anomenat Getting Things Done , el mètode d'organització que va ser desenvolupat per David Allen, famós consultor en productivitat. Tot el que no hagis utilitzat en els darrers 365 dies de l'any, regala'l, llença'l o recicla'l.

Una casa ha de “respirar” simplicitat. Shan de disposar dels objectes necessaris i aquests han destar integrats en un espai funcional. Un entorn que t'alliberi de feines, que et faciliti la vida i que et permeti prioritzar i tenir temps per les coses que són importants. Estem parlant de tenir allò que realment necessitem i tenir-ho “a mà”. Tant costa aplicar aquest exercici d‟ordre i de simplicitat? Doncs sí, i molt. Guardar objectes per motius emocionals o per mandra és un aspecte molt freqüent a moltes llars.

Estem parlant d'un espai amb diferents ambients, on sovint hi viuen diferents persones. Gestionar tot aquest procés de vegades comporta un desgast que poca gent està disposat a assumir. Ja en tenim prou amb el nostre “dia a dia”.

Ordre extern II (a la feina)

Ja ho diuen: Una persona que té la casa desordenada, rarament serà ordenat a la feina. Coneixes alguna persona que compleixi aquesta cita?

Tenir ordenat l'escriptori, l'agenda (i, per tant, les tasques i els compromisos) són aspectes que valoren les empreses i els responsables d'equips. Una empresa pot invertir en eines que millorin la productivitat i la comunicació interna, però si una persona no té la “cultura de l'ordre” integrada, tampoc no aconseguirà aquest ordre en l'àmbit laboral. A ningú no li agrada treballar amb una persona que pot arribar a desprendre “caos”.

Una persona desordenada a la feina li costa dir “no”, no agrupa les tasques similars en blocs, i en general no sap gestionar el seu temps.

Les empreses que valoren les persones multitasking tenen clar que aquesta faceta és un avantatge, però una persona ordenada no acostuma a estar pensant en l'execució de diferents tasques alhora. Que no ens enganyin! Només fem les tasques d'una a una. Un altre aspecte és poder completar un procés, com ara que un cuiner prepari un plat molt elaborat que consta de l'execució de moltes petites tasques. Aquestes tasques es fan una per una. Que l'olla o Thermomix estiguin funcionant mentre tractem un ingredient, o que un programa informàtic estigui generant un informe mentre nosaltres interpretem unes dades no ens fa “multitasking”.

Ordre intern

I la nostra ment? Qui hi pensa si no ho fem nosaltres? Aquest exercici “d'egoisme” és el que ens pot portar cap a la felicitat, i moltes vegades, quan més ho necessitem.

Practicar l'autoconeixement, saber “parar la màquina”, desconnectar de la societat de la (des)informació, i de tots els dispositius intel·ligents i apps que ens envolten, és el que ens farà mantenir la concentració i saber quin és el nostre propòsit. I recordeu: qui té clar el seu propòsit a la vida té moltes més possibilitats d'aconseguir la felicitat. L'ordre intern ens permet no desviar-nos del nostre objectiu vital.

Una persona ordenada mentalment pot controlar millor totes les situacions i quan diem totes volem dir totes. Podeu identificar i dissuadir qualsevol pensament que us pugui distreure.

A més, l'ordre intern també està associat a la pràctica d'una activitat intel·lectual com ara la lectura, per exemple. Després d´un dia esgotador, llegir un llibre permet al cervell relaxar-se progressivament. Posar a prova la creativitat i meditar també són activitats que aporten ordre a una ment. Una ment que pot “caure al parany” de la complexitat amb molta facilitat.

Com més ordre, més serenitat, més humor i, per tant, més capacitat per gestionar els conflictes tangibles i intangibles , en què la necessitat de planificar i prioritzar tasques per començar a sentir-nos millor al nostre entorn i nosaltres mateixos és essencial.

A continuació, us exposem la següent infografia en què s'esmenten els quatre (4) consells sobre com aconseguir aquest ordre tan desitjat a les nostres vides.

Infografia con consejos para conseguir el orden

Font de la infografia: feliciCat (creació pròpia)

T'ha agradat l'article? Et convidem que t'uneixis a la comunitat feliciCat T'esperem!

Back To Top