Skip to content

Líders polítics, per què no connecteu amb el talent?

Article d' Eduard Alcaraz Espriu , President de feliciCat.

És temps de fer eleccions a Catalunya. Per aquest motiu, des de feliciCat, com a organització apolítica i independent , hem considerat oportú escriure aquest article per remarcar un aspecte que considerem important per al present i futur del benestar del nostre territori. Parlem de les oportunitats que els líders polítics estan deixant escapar, per atraure i fidelitzar el talent més jove, legislatura rere legislatura. El seu discurs continua sense connectar amb el que serà la principal força laboral del país a curt termini.

És cert que tots estem convivint en un escenari incert i volàtil, on la felicitat i el benestar estan “sota mínims” tant a nivell empresarial com a les llars, però la covid-19 no ha de ser excusa per no donar prioritat a altres objectius que marcaran el nostre futur més proper com a societat.

Fa uns dies em dirigia a la feina, quan una publicitat d?una important entitat bancària em va impactar. La creativitat mostrava el missatge següent: “L'educació és l'única cosa que ens dóna esperança”. Llegir-ho em va fer reflexionar, no només sobre el que volem que les generacions actuals i futures aprenguin, sinó del COM i A TRAVÉS DE QUI volem que ho aprenguin i ho integrin.

Des de feliciCat estem convençuts que els líders polítics han de ser peces clau en un tauler on s'està jugant una partida dramàtica. La partida que determinarà el valor que aporta cada país al món així com el “grau d'utilitat” tenen els seus habitants.

Són conscients els líders polítics que al segle XXI està naixent una nova classe social anomenada “L'home/dona inútil”? Una classe social que com argumenta l'historiador, escriptor i professor Yuval Noah Harari serà “inempleable” atès que moltes de les habilitats que posseïm i tasques que realitzem, hauran estat desafiades per la tecnologia, i parlant en propietat, per la intel·ligència artificial.

Un/a líder polític hauria de llegir el llibre “21 lliçons per al segle XXI” per fer el update necessari per afrontar tot “el que ens ve a sobre” i erigir-se en el líder que necessitem. Si els líders polítics i els seus equips no prioritzen la innovació i segueixen sense tenir en compte els consells dels experts que ens portaria a poder integrar el màxim nombre de persones al mercat laboral en plena “revolució tecnològica”, la “fugida del talent” altres països no s'aturarà, i per tant, la devaluació de tots i cadascun dels sectors que fan funcionar el país, també.

Una societat sense talent és una societat que no pot ser útil, i per tant veurà disminuït progressivament el benestar, i seguidament, el grau de felicitat de cadascuna de les persones que en formen part.

Qualsevol líder polític hauria de representar els valors de totes les generacions d'un territori, i malauradament són molt pocs els que generen confiança en la població, especialment als centennials i millennials , que són i seran la principal força laboral del territori.

En una societat on la política té un seguiment i desídia decreixent ( un estudi publicat pel CIS indica que el 60% del conjunt dels espanyols reconeix que la política no els interessa ), els líders polítics haurien de tenir en compte les veritables preocupacions dels ciutadans i de les empreses (situació sanitària a part) per poder recuperar la confiança. L'atur, la fugida del talent a altres països i manca d'inversió en R+D , han de començar a guanyar protagonisme en els discursos i aportar solucions amb iniciatives tangibles.

Mentre que els líders de l'àmbit empresarial fan el possible per atraure i fidelitzar el talent, els líders polítics (i els mitjans de comunicació que se'ls donen cobertura), dediquen la immensa majoria del temps a defensar-se de les crítiques que reben, i no a promoure accions innovadores i ambicioses però realistes, en matèria de benestar social, econòmic i laboral.

Més enllà dels sous baixos i cost elevat de la formació, la “fugida del talent” també és el resultat de crisis econòmiques i polítiques. Aquesta inestabilitat provoca que les dinàmiques laborals de les persones que volen “fer carrera” al nostre territori també es vegin afectades.

PROU JA de centrar-se a generar debat en aspectes no transcendentals del nostre futur.

PROU JA de perdre oportunitats de potenciar el gran talent que tenen els nostres joves (i no tan joves). Proporcioneu eines per crear un entorn més col·laboratiu, més innovador, més tecnològic i sobretot més humà, on l'empatia i l'interès comú estiguin per sobre de tot.

PROU JA de paraules. Volem fets. Molta més inversió en innovació, més accessibilitat a una educació STEMA, que potenciï més si és possible la inclusió d'estudiants del sexe femení. Fidelitzeu la nostra joventut amb un pla ambiciós per connectar d'una vegada per totes amb ells i fer-los saber que els líders polítics creieu de debò ella.

Com voldríem que fos un líder polític de l'any 2021, que ajudés a fomentar el benestar emocional de la societat que representa, connectant així amb la força laboral que ens sustenta?

• IMAGINATIU/VA & INSPIRADOR/A: Un líder polític ha de poder imaginar com vol que sigui la societat que representa de tres a cinc anys vista, demostrant proactivitat per adaptar-se als nous escenaris (entorn VUCA).

• ESTUDIÓS/A: Ser una persona estudiosa que investigui per adquirir el sentit de l'anticipació.

• SOSTENIBLE: Abanderar les polítiques per afrontar amb les màximes garanties els efectes del canvi climàtic. Els líders polítics són persones que tenen un gran poder de decisió per aconseguir canviar la tendència actual i poder disminuir aspectes tan vitals com els nivells de contaminació i promoure una generació dhàbits més saludables i sostenibles en les pràctiques de tots els sectors i àmbits del país .

• PROMOTOR/A DE LA CULTURA DE LA FELICITAT: Una persona que fomenti el benestar i busqui la felicitat del col·lectiu que governa, sabent que mai “plou al gust de tothom”.

• DEMOCRATITZADOR/A DEL CONEIXEMENT: Adoptar les polítiques que permetin l'accés a l'educació i la tecnologia a persones i empreses.

Tot plegat no pot ser una utopia, hauria de ser real. L'actitud i els discursos de persones tan influents han de canviar.

En cap cas estem parlant que la solució sigui un govern tecnòcrata (de tècnics), però necessitem líders polítics que connectin amb qui, a través dels seus coneixements, ens faran grans com a país , sigui quina sigui la generació a què pertanyin.

Líders polítics us necessitem més que mai a l'alçada de la situació actual.

Back To Top