Skip to content
Fotografia Encuadre Del Benestar

La importància de l’enquadrament en el benestar laboral

El benestar laboral és una condició vital per a fomentar un equilibro entre vida personal i laboral. Per aquest motiu, les empreses han d’ensenyar com fomentar el benestar laboral, perquè els col·laboradors estiguin empoderats, satisfets amb el seu treball i llestos per a donar els resultats desitjats.

Les empreses han d’ensenyar com fomentar el benestar laboral, perquè els col·laboradors estiguin empoderats, satisfets amb el seu treball i preparats per aconseguir els resultats desitjats.

Una paraula clau a l’hora d’entendre la nostra relació amb el benestar la podem prendre del món de la fotografia.
Ja sigui que es tracti de benestar emocional, mental, físic, social, ambiental etc. La paraula és la mateixa: enquadrament.

Imagina que puges al cim d’una muntanya. Des d’aquí pots veure valls, llacs, boscos verds amb algunes àrees cremades. Al lluny també veus els núvols negres, una ciutat llunyana i el seu abocador. Tot això ho tens davant, és a dir, tot això és la realitat davant els teus ulls. Quan saques la cambra, a on enfoques?, quin enquadrament tries? Fotografies el bosc cremat?, la vall?, o l’abocador?

En la fotografia, l’enquadrament és el fragment de l’espai que captem amb la càmera, és aquella part de la realitat que vam mostrar des d’un angle concret. En la vida laboral, quan estem sota estrès, travessant un moment delicat o vivint desacords amb els companys, és fàcil tenir un enquadrament limitat i esbiaixat.

Mentre continuem enfocant aquí, ens sentirem justificats per a continuar pensant i actuant exactament igual, i, la qual cosa és pitjor, anem possiblement a generar reaccions adverses per a tots. En canvi, si mirem (i reconeixem) altres elements presents en la nostra realitat relacionada al treball, les sensacions i resultats canviaran, creant un millor equilibri entre vida personal i laboral.

Com fomentar el benestar laboral

La idea de l’enquadrament té a veure amb una visió de 360 graus que, una vegada que observa tot l’implicat, cerca donar-li a cada cosa el seu lloc a adequat segons la seva importància i l’objectiu laboral desitjat.

Canviar l’enquadrament va més enllà del tòpic de tenir una visió positiva en lloc d’una negativa. No es tracta de negar res, ni d’amagar el dolent sota la catifa per a només veure el positiu. Però tampoc es tracta de quedar-nos amb el primer que atrapa la nostra consciència, descartant així una altra informació que llavors queda desatesa. Som éssers mentals, emocionals, físics, socials que reaccionem davant el que percebem.

Per a saber com fomentar el benestar laboral hem de reconèixer que està passant en les nostres diferents àrees, així com indagar què està succeint voltant.

El problema és que no ens han ensenyat a qüestionar la nostra percepció ni a donar-nos una pausa abans de reaccionar. Dit en breu, canviar l’enquadrament no és tan fàcil com apuntar cap a una altra direcció amb la teva càmera.

L’enquadrament que tenim davant el treball (i la vida) es “tria” en pilot automàtic gràcies a la intel·ligència emocional que tenim acumulada, gràcies als exemples vists en l’entorn, i sobretot, a les nostres experiències passades que ens condicionen.

Arribats a aquest punt, el parany en la qual caiem, afectant l’equilibri entre vida personal i laboral, és el parany de no veure aquests factors condicionants, però sí que actuar sota la seva empremta.

Només quan ens reconeixem possiblement atrapats en un enquadrament limita’t, estem fent el primer pas per a buscar conscientment altres “elements” que canviïn la fotografia final.

Uns exemples reals que afecten al nostre benestar laboral.

  1. Veiem el què fan els altres, però no reconeixem les suposicions que nosaltres afegim sobre aquest tema. Quan les reconeixem, canvia l’enquadrament i ens podem centrar en els fets.
  2. Ens quedem amb la informació mental, però no atenem les emocions que s’amaguen darrere. Quan s’incorporen les emocions en l’equació, les conclusions ja no són les mateixes. Moltes vegades es tornen més senzilles!
  3. Ens centrem en els factors adversos que enfrontem, però no veiem la postura rígida des de la qual responem. Guanyar consciència d’aquesta rigidesa obre el camí per a ser persones disposades a ser flexibles.
  4. Veiem el que ens fa mal del present, però no aconseguim vincular-lo a les experiències doloroses del passat. Només en adonar-nos d’aquest vincle, podem deslligar la pressió d’aquell llavors de la pressió actual per així reduïr l’estrès.
  5. Identifiquem les coses que ens superen, però perdem de vista els elements que ens empoderen com a individus o com a equip de treball. Si atenem aquests elements positius que ja tenim, la imatge canvia al sentim més capacitats davant una adversitat menys temible.
En resum, quan aconseguim deixar d’estar mirant des del mateix enquadrament, als mateixos elements, s’obtenen una percepció diferent amb la qual afrontar els reptes del treball al mateix temps que es promou el benestar laboral.

Si desitges capacitar al personal de la teva empresa o organització perquè sàpiguen com fomentar el benestar laboral, posa’t en contacte amb Felicicat. Contácta’ns.

Estarem encantats d’escoltar les teves necessitats i oferir-te una solució personalitzada.

Article creat per l’Aldo Barragán, Facilitador de feliciCat. Coach laboral, terapeuta i formador de softskills.

T’ha semblat interessant l’article? Segueix-nos a través de les xarxes socials de feliciCat.

Fotografies per completar l’artícle: Dissenyada per Freepik. Usuari/Autor: Storyset.

 

 

Back To Top