Skip to content

Benestar mediambiental 2024: Ara o mai

La felicitat individual i col·lectiva (dit d’una altra manera, la nostra salut i qualitat de vida) depèn, i molt, del benestar mediambiental. Si ja no hi ha marxa enrere per al canvi climàtic, per què les empreses, escoles i institucions no acceleren les seves inversions per a protegir les persones en diferents entorns?

El benestar mediambiental, un benestar innegociable

El benestar mediambiental és molt important per a la salut humana. La contaminació de l’aire, les altes temperatures a les quals estan sotmeses persones i aliments pot causar moltes malalties i empitjorar la seva qualitat de vida. El benestar mediambiental i l’economia també estan estretament relacionats. Si hi ha més connexió de les persones amb la naturalesa en les oficines i als carrers, la seva mentalitat i la seva energia serà completament diferent. Som naturalesa i moltes persones en aquest món no som conscient d’això. Necessitem estar en contacte amb la naturalesa cada dia de les nostres vides, també a la nostra llar.

Hi ha moltes coses que podem fer per a cuidar el benestar mediambiental, com per exemple:

  • Reduir el nostre consum d’energia i recursos: Apagar les llums quan no les estem usant, desconnectar els aparells electrònics quan no els estem usant i reciclar són només algunes maneres de reduir el nostre consum d’energia i recursos.

  • Reduir la nostra petjada de carboni: Caminar, caminar amb bicicleta o usar el transport públic en lloc de l’automòbil són maneres de reduir la nostra petjada de carboni.

  • Donar suport a les empreses sostenibles: En comprar productes i serveis d’empreses sostenibles, estem donant suport a pràctiques que són bones per al medi ambient.

  • Protegir els espais naturals: Podem protegir els espais naturals participant en programes de voluntariat o donant suport a organitzacions que treballen per a conservar el medi ambient.

Activisme des de l’àmbit municipal, la clau per a accelerar el procés.

Els polítics i la classe dirigent de la gran majoria de les empreses tenen moltes prioritats, i no dubtem que el benestar tecnològic sigui una d’elles. El que està passant, és que el ritme d’aplicació de millores i d’inversió en aquest aspecte és massa lent. Per aquest motiu des de feliciCat considerem que el benestar mediambiental té en l’activisme de caràcter municipal un gran aliat. El benestar municipal es treballa millor “poble per poble” de manera independent, apolítica i gràcies a organitzacions i associacions que més enllà d’exercir pressió i donar visibilitat als reptes mediambientals del seu municipi a través dels seus canals digitals, estan en contacte amb l’administració perquè acceleri les seves promeses electorals en clau mediambiental, fins i tot que aplicació noves iniciatives (és el cas, per exemple de Greenollers (Granollers)col·lectiu que pretén créixer i fer pressió perquè l’Ajuntament de Granollers prengui mesures per a prioritzar l’arbratge i les zones verdes de la ciutat per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la capital del Vallès Oriental. També trobem entitats que aposten per una labor més de difusió i conscienciació de l’entorn natural com és el cas de la Associació Xatrac (Lloret de Mar), associació mediambiental que està convençuda que la millor manera per a a preservar el nostre patrimoni natural és un bon coneixement, una bona gestió i una bona difusió.

Gràcies a l’actuació d’aquests i molts altres col·lectius, juntament amb la gran feina que estan realitzant les més de 100 entitats ambientals que actuen a Catalunya, el benestar mediambiental pot anar sustendándose… almenys de moment.

Més inversió en benestar mediambiental en empreses i les escoles.

Més enllà de l’encomiable tasca i dedicació de les organitzacions i col·lectius en el terreny comunitari, també és necessari posar el focus en els entorns en els quals les persones (joves i no tan joves) passem gran part de la nostra jornada. Parlem de les empreses i els centres educatius. Donis de feliciCat considerem que els següents aspectes haurien de tenir-se molt en compte per a invertir en ells de cara al pròxim any per a obtenir beneficis immediats per a les persones que passen pràcticament el 70% de les hores de l’any en el treball o a l’escola, institut o centre d’estudis superiors.

  • Temperatura i la qualitat de l’aire en interiors: Elements fonamentals per a aspectes com la salut respiratòria, la productivitat i per a aplicar l’autenticitat del nostre caràcter. A Catalunya tenim una empresa que digitalitza i monitora la qualitat de l’aire en interiors com és Orpheus (partner de feliciCat).

  • Refugis climàtics per a empreses i adaptació dels llocs de treball: Més zones verdes en interior i exterior (naturals, no artificials), més aïllament sense renunciar a la llum natural, més zones perquè els empleats puguin gaudir d’un descans de qualitat, refrerescarse i hidratar-se. En feliciCat recomanem un altre dels nostres partners com és l’estudi d’interiorisme i decoració Interiordecor Studio, que ja ofereix un servei d’assessoria en refúgio climàtic. De fet, atès que feliciCat està afiliat a la UEI (Unió Empresarial Intersectorial)es va aprofitar per a sortejar dues auditories presencials per a incrementar el benestar en les oficines (Living Office).

  • Refugis climàtics a les escoles i adequació de les aules: Es tracta de la mateixa situació que en el punt anterior, però extrapolat a l’àmbit escolar, en la qual nens i nenes han de poder gaudir d’una etapa tan màgica com és la de la vida a l’escola, on les relacions socials i les experiències vitals i d’aprenentatge s’acumulen dia rere dia. Per a això és necessari que les aules estiguin degudament condicionades (instal·lar un ventilador no és suficient), i que els patis es converteixin en veritables refugis climàtics per a quan arribin els mesos de més calor del curs. Barcelona, per exemple, va ser premiada l’any passat per la transformació de patis d’11 col·legis en refugis climàticsUn altre exemple inspirador és l’exemple de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), que també va actuar habilitant més refugis climàtics al seu campus.

Greenollers-2.jpg

Efecte-arbrat-ciutats.jpg

Orpheus-article-feliciCat.png

Photo-aspb.cat.png

Proyecto-interiorismo-empresas-living-office1.jpg

Greenollers-1.jpeg

Fonts de les imatges: Greenollers, Interiordecor Studio, Orpheus i ASPB.

Conclusions

El benestar mediambiental no es negocia i és clau per a assegurar-nos la qualitat de vida de totes les persones en els seus entorns (aprenentatge, oci, laboral). Tant entitats públiques i empreses privades han de fer un altre pas al capdavant i secundar-se en les associacions i col·lectius de persones que volen aportar el seu coneixement i dedicar el seu temps a projectes que beneficiïn a les persones en l’aspecte mediambiental. Des de feliciCat, estarem per a donar-los suport i donar-los la visibilitat necessària.

Back To Top