Skip to content

La Fageda celebra 40 anys amb l’estrena de l’Escola de Noves Oportunitats

La fundació La Fageda té sota el seu paraigua 487 persones, de les quals 304 formen part de col·lectius vulnerables

La seva imatge més icònica són els iogurts i les postres lactis, però la seva raó de ser és el projecte social que la vertebra: l'atenció a les persones amb discapacitat i en risc d'exclusió social. La fundació La Fageda , amb seu a Santa Pau (Fraga), fa 40 anys convertida en model social de referència. Sota el paraigua hi ha avui 487 persones, de les quals 304 formen part de col·lectius vulnerables.

Ara fa quatre dècades, el psicòleg Cristóbal Colón plantava la llavor del que és avui La Fageda. "Un home, que físicament és una barreja de filòsof clàssic i geni despistat, fa toc-toc a la porta de l'alcalde d'Olot per demanar-li un local on tirar endavant una activitat empresarial amb catorze persones amb malalties mentals", recorda la fundació a la seva mateixa web. Avui, continua l'escrit, aquella quimera s'ha convertit en tot un ecosistema social. Un projecte centrat en latenció a les persones amb discapacitat, que pateixen trastorns mentals severs o que es troben en risc dexclusió social. La raó de ser de La Fageda és aquesta; i l'estructura empresarial que li dóna suport, el camí per avançar.

"Totes les activitats empresarials del projecte, que no tenen ànim de lucre, són el mitjà per generar llocs de treball per a aquestes persones", subratlla la fundació. "Perquè entenem que la feina dignifica, i que tothom pot tenir una feina adaptada a les seves necessitats", afegeix l'entitat.

Perfils més diversos

La directora general adjunta de la Fageda, Sílvia Domènech , posa en relleu que durant aquests 40 anys l'entitat "ha impactat positivament a la vida de moltes famílies" de la comarca. "La naturalesa i la missió del nostre projecte continuen més vigents que mai, obrint també els ulls a les noves necessitats socials de la Fraga", subratlla Domènech. Entre els principals reptes, la directora situa, precisament, el de “donar resposta” a aquestes noves necessitats emergents. Perquè cada cop, els perfils són més diversos i, per atendre'ls, cal crear nous serveis. "Són un exemple els de prelaboral per a persones amb malalties mentals o els d'inserció per als que pateixen risc d'exclusió social", especifica Sílvia Domènech.

92 milions de iogurts i postres

El model de La Fageda és un cas d'èxit que ha traspassat fronteres perquè s'estudia fins i tot a universitats i centres de negoci de l'estranger. Hi han contribuït també el boca-orella, les 40.000 visites anuals que rep la finca del mas Els Casals de Santa Pau (seu de la fundació) i la popularitat del seu producte estrella: els iogurts.

De la fàbrica de l?entitat, cada any surten fins a 92 milions de postres lactis, que arriben a les llars de 2,8 milions de consumidors. A Catalunya, de fet, els seus iogurts tenen fins al 7,4% la quota de mercat. I a aquesta gamma, la fundació també ha anat incorporant nous productes: els gelats i les melmelades. L'any passat, com a exemple, dels primers es van produir 112.000 quilos; i de les segones, 123.000.

Per commemorar els 40 anys, La Fageda treu aquest mateix juny un nou iogurt (que se sumarà a les 31 referències que ja té de postres lactis). S'anomena Orígens i és “un iogurt a mig camí entre el natural i el grec, que és molt cremós i amb més nata”, explica Sílvia Domènech. Però no serà l?únic producte nou d?aquest 2022. També hi ha el flam d?ou, el gelat de pastís de formatge o iogurts desnatats sense lactosa. A més, també s'està treballant amb un ric desnatat en proteïna.

L'any passat, la part empresarial de la Fageda va facturar 28,2 milions d'euros (MEUR). Una xifra que, explica Domènech, aquest any es preveu que sigui semblant. Durant el 2022, la fundació durà a terme inversions per valor de 1.014.000 euros (bàsicament, per a maquinària de lactis i melmelades o per a la investigació de nous envasos).

Noves oportunitats

"El nostre objectiu és que les nostres activitats econòmiques siguin un mitjà, i no una finalitat; perquè la nostra raó de ser és ajudar els col·lectius vulnerables de la comarca", subratlla la directora general adjunta. I dins aquesta voluntat, aquest 2022 La Fageda ha engegat un nou projecte social: el de l'Escola de Noves Oportunitats (Noima).

Destinat a ajudar els joves d'entre 14 i 24 anys en risc d'exclusió social de la Fraga, es va posar en marxa ara fa mig any i ja atén una vuitantena de nois i noies. L'escola té quatre programes actius, un dels quals centrat en el sector de la restauració (auxiliar de cambrer). "Aquest estiu, una dotzena ja s'inseriran laboralment", subratllen des de La Fageda.


A continuació, i per completar aquest fantàstic article dels companys de Via Empresa, des de feliciCat volem afegir el vídeo “La Fageda, un bosc i una gent” .

La Fageda un bosc i una gent

Back To Top