Skip to content

Les claus d’una vida longeva i feliç: Menys menjar, més tranquil·litat i relacions de qualitat.

A feliciCat ho tenim molt clar: Una de les claus de la felicitat és entendre i acceptar l’envelliment, i en la societat actual costa molt fer aquest exercici. Ens costa reconèixer que el temps passa i que el nostre cos comença a necessitar una atenció especial.

Maria Branyas: Un exemple i una inspiració.

Cada any, els mitjans de comunicació s’encarreguen de donar-nos a conèixer la persona més longeva del món. Aquest 2023, aquest premi a la vida recau en María Branyas, una dona de 116 anys que va néixer als Estats Units i que des de fa més de 20 anys viu en una residència de Santa María del Tura d’Olot (Girona).

Maria hauria de ser una inspiració per a totes les persones que aspiren a viure més i millor per a viure experiències. La seva persona ha estat visitada (Sam Green, director de cinema americà i que treballa en el projecte, The oldest person in the world) i fins als seus gens estan sent estudiats (el Dr.Manel Esteller està comandant una recerca centrades en l’anàlisi de mostres biològiques de la Maria perquè puguin ser utilitzades. També ha donat nom a un estudi com el gran estudio sobre l’impacte de la COVID-19 en les condicions de salut de les personis majors en residències i centres de salut.

Font: @MariaBranyas112 – Fotografia del 116 aniversari de la Maria Branyas

Els mitjans que han tingut la sort d’entrevistar a María, han obtingut la mateixa resposta quan se li pregunta sobre els tres consells per a viure més i fer-ho amb la qualitat necessària per a gaudir de tots els moments. Els llistem a continuació:

 • Menjar “poc” (simplement el que cos necessita, ni més ni menys): Cada vegada hi ha més estudis i certeses científiques que en les societats desenvolupades es menja massa i el cos de les persones ingereix més aliments dels que necessita. Aquests excessos és molt probable que acabin provacant diferents malalties (per exemple, de l’aparell digestiu, cardiovasculars, entre d’altres). L’estómac de l’ésser humà està considerat el “segon cervell”. En el cas de María existeix una altra evidència que el benestar nutricional és clau per a viure més i millor.

 • Tranquil·litat: Totes les persones som “analfabets emocionals” quan venim al món. El que ocorre (per desgràcia) és que ni a l’escola (etapa formativa) ni l’empresa (etapa laboral) s’acostuma a tenir un pla perquè una persona sàpiga gestionar les emocions per a diferents situacions de la vida. Les persones que millor sàpiguen gestionar tot el que els afecta directa i indirectament seran qui tindran més possibilitats de tenir més anys de vida reservats.

 • Relacions de qualitat: La gent feliç és qui saber conrear i mantenir relacions de qualitat al llarg de la seva vida. Ho va dir Harvard en un dels seus estudis i es confirma (una vegada més) amb el cas de María. Ella ha sabut “fugir” de les relacions tòxiques, aconseguint un entorn que li han permès ser autèntica en el seu projecte de vida.

Mai és tard per replantejar com estàs vivint i actuar en conseqüència.

A feliciCat ho tenim molt clar: Una de les claus de la felicitat és entendre i acceptar l’envelliment, i en la societat actual costa molt fer aquest exercici. Ens costa reconèixer que el temps passa i el cos comença a necessitar una atenció especial, fins i tot un canvi d’hàbits.

Si volem viure més i amb la qualitat que ens agradaria hem de ser conscients que no podem tenir el control total de situacions associades als canvis que pateix el nostre cos a mesura que anem complint anys.

No t’escudis en la genètica per obviar les atencions que mereix el teu cos, ja que la revista GENETICS, esmenta un estudi que conclou que la càrrega genètica està menys implicada en la variació de la longevitat del que es pensava fa alguns anys. Segons aquest estudi, l’herència genètica seria la responsable de menys del 10% de la variació en l’esperança de vida humana, mentre que anteriorment s’era més optimista en aquest aspecte (estudis parlaven de fins a un 30%).

Hora de fer-se preguntes per a millorar el teu benestar a casa i en el treball:

Pregunta-clau-benestar-1.png

Pregunta-clau-benestar-2.png

Pregunta-clau-benestar-3.png

Pregunta-clau-benestar-4.png

 • Et mantens allunyada de les persones tòxiques que t’impedeixen ser autèntic@?

  • Les tens identificades?

  • I les relacions de qualitat? Podríes llistar les persones que són o serien un suport per a tu?

 • T’has plantejat a menjar sense excessos i de forma equilibrada, gaudint igualment i sense privar-te de res?

  • Quins hàbits has de canviar per tenir una alimentació saludable i coherent amb el realment que necessita el meu cos?

  • Respectes les 12h de dejuni des del sopar fins ‘l’esmorzar?

 • Acceptes que no pots tenir-ho tot sota control?

  • T’acceptes tal i com ets? (autoacceptació)

  • Tens la capacitat de motivar-te? (automotivació)

 • Quins són els teus mecanismes per a tractar les situacions amb serenitat i naturalitat?

  • Quins exercicis emocionals i físics portes a terme?

  • Et coneixes prou per a entendre les teves reaccions? (Autoconeixement)

Back To Top